Historisch scheepsmodel

Contemporaine scheepsmodellen hebben een geheel eigen, vooral nostalgische uitstraling, en zijn vaak een uitstekend hulpmiddel bij het bestuderen van oude scheepsconstructies.
Regelmatig ontstaat bij archeologische opgravingen van scheepswrakken de behoefte aan een reconstructie van het schip gebaseerd op de gevonden resten. In dergelijke gevallen biedt de bouw van een reconstructiemodel uitkomst vandaar de subtitel van Scheepshistorie; Het schaalmodel als reconstructie.

Hoewel Scheepshistorie hoofdzakelijk is bedoeld voor de liefhebbers van het scheepsmodel als cultureel erfgoed en geïnteresseerden in maritieme historie, zijn ook de hobby modelbouwers een doelgroep voor Scheepshistorie. Van een aantal van de besproken scheepsmodellen zijn bij sommige museums en op de historie gerichte instituten, maar ook bij de Nederlandse Vereniging van Modelbouwers, modelbouwtekeningen en bouwbeschrijvingen verkrijgbaar.

Tot slot het scheepsmodel is ook een belangrijk visueel hulpmiddel bij het aankweken van maritieme belangstelling bij de jeugd.
 

Historisch scheepsmodel